Hack je naaipatroon: maak je eigen zwangerschapskleding!

Hack je naaipatroon: maak je eigen zwangerschapskleding!

5 minute read

Een paar maanden geleden vond ik een prachtig patroon in een winkel, voor een strakke jurk. Niet echt iets voor mij, maar ik dacht gelijk: ‘Deze is perfect voor mijn zusje’, dus ik nam hem mee met het idee er voor haar een mooie jurk van te maken. Nog geen twee dagen later verraste ze de familie met het bericht dat ze zwanger is. Fantastisch nieuws, natuurlijk, en gelijk een goede reden om eens een hack die al een tijdje op mijn lijstje stond uit te proberen!

Deze hack is speciaal bedoeld om extra ruimte te creëren in een jurk of shirt van stretchstof. Ik heb uiteindelijk drie jurken gemaakt, die mijn zusje haar hele zwangerschap heeft kunnen dragen. En ik ga jou deze superhandige hack ook leren, zodat je zelf je patroon kunt aanpassen als je zwanger bent, en je eigen zwangerschapskleding kunt maken!

Zwangerschap - zwangerschapskleding - hack - naaipatroon - DIY - naaien

Stap 1:

Meet je borst- en heupomvang, en gebruik deze afmetingen om met de maattabel te bepalen welke maat je moet maken (je tailleomvang is nu natuurlijk off the charts, dus die negeren we). Trek het patroon van jouw maat over op patroonpapier. Wat ik niet heb gedaan, maar wat wel een goed idee is: maak de jurk ongeveer 10 cm langer (inkorten kan altijd nog). Doordat je tijdens je zwangerschap aan alle kanten iets ronder bent kan de jurk ook wat korter uitvallen. 

Ik heb het patroon voor de Givre-jurk als basis gebruikt. 

Stap 2:

Bepaal waar je extra lengte in het patroon nodig hebt, oftewel: waar begint je buik? Mijn zusje woont aan de andere kant van het land, dus ik kon haar niet even opmeten. Ik heb dus een beetje gegokt op basis van foto’s. Er stond al een merktekentje op het patroon, en dat kwam wel zo’n beetje overeen met waar ik dacht dat de buik zou beginnen. Precies in de taille heb ik een horizontale streep op het voorpand van het patroon getekend.

Zwangerschap - zwangerschapskleding - hack - naaipatroon - DIY - zwanger

Stap 3:

Voeg de extra lengte aan het voorpand toe. Dit doe je door het patroon door te knippen over de horizontale streep, en er een stuk patroonpapier achter te plakken. Ik koos ervoor om 10 cm lengte aan het patroon toe te voegen – ook dit was maar een gokje. Het hangt een beetje af van de periode waar je de jurk voor wilt maken (eerste maanden zwangerschap of juist de laatste), en hoeveel stretch er in je stof zit. Achteraf had ik wel een paar centimeter extra kunnen toevoegen; de laatste maand was deze jurk wel aan de strakke kant.

Zwangerschap - zwangerschapskleding - hack - naaipatroon - DIY - zwanger

Stap 4:

Teken nu een nieuwe zijnaad over het extra gedeelte dat je hebt toegevoegd. Probeer er een mooie, vloeiende lijn van te maken; hij zal in het begin recht naar beneden lopen, en daarna wat uitwaaieren richting de heup. De andere naad (middenvoor) loopt gewoon recht.

Zwangerschap - zwangerschapskleding - hack - naaipatroon - DIY - zwanger

Stap 5:

Teken een paar centimeter boven de heup een nieuw merktekentje. Dit is het punt waar de buik weer eindigt. Ik heb voor 4 centimeter gekozen, maar dit tekentje had wel een paar centimeter omhoog gekund achteraf.

Zwangerschap - zwangerschapskleding - hack - naaipatroon - DIY - zwanger

Stap 6:

Teken ditzelfde merktekentje ook op het achterpand. Meet gelijk even op hoe lang de afstand is tussen dit merktekentje, en het bovenste merktekentje. Deze afstand heb je nodig bij stap 9.

Zwangerschap - zwangerschapskleding - hack - naaipatroon - DIY - zwanger

Stap 7:

Je patroondelen zijn klaar, nu kun je alles uit stof gaan knippen!

Voor dit voorbeeld heb ik een stabiele jersey gebruikt, met een leuk printje!

Stap 8:

Alle stof uitgeknipt? Voordat je de instructies van het patroon gaat volgen, ga je eerst het voorpand rimpelen. Dat doe je tussen het bovenste merktekentje, en het nieuw gemaakte merktekentje (4 cm boven de heup).

Rimpelen van jersey vind ik het makkelijkst (en het meest stabiel) met een stukje elastiek. Je kunt voor gewoon smal elastiek kiezen (van dat witte), of je kiest voor transparant elastiek zoals ik heb gedaan. Dat eerste is steviger maar voegt ook wat extra massa toe aan je zijnaad, dat tweede is een beetje fliebelig (bij gebrek aan een beter woord, maar je weet wat ik bedoel) maar nagenoeg onzichtbaar.

Zwangerschap - zwanger - zwangerschapskleding - hack - naaipatroon - DIY - transparant elastiek - jersey

Stap 9:

Knip een stuk elastiek af dat (niet uitgerekt!) even lang is als je bij stap 6 hebt opgemeten + 3 cm. Dit speld je vast langs één kant van het voorpand, tussen de twee merktekentjes (met de kronkellijn aangegeven). Je laat het elastiek aan beide kanten van de merktekentjes 1.5 cm uitsteken.

Zwangerschap - zwangerschapskleding - hack - naaipatroon - DIY - zwanger

Zwangerschap - zwanger - zwangerschapskleding - DIY - hack - naaipatroon

Stap 10:

Speld het elastiek eerst vast ter plaatse van de merktekentjes. Vervolgens verdeel je het elastiek evenredig over het stuk stof tussen de spelden. Dat is een beetje een prutswerkje, waarbij een extra paar handen wel handig is. Als je een helper hebt kan deze de stof uitrekken totdat deze even lang is als het elastiek, waarna jij het elastiek aan de stof kan spelden.

Zwangerschap - zwanger - zwangerschapskleding - diy - hack - naaipatroon

Stap 11:

Tijd om te rimpelen! Het beginnetje van het elastiek (de eerste 1.5 cm) stik je vast aan de stof zonder de stof uit te rekken. Zodra je bij het merktekentje aangekomen bent, pak je de eerstvolgende speld vast, en rek je de stof uit totdat deze even lang is als het elastiek. Zo stik je van speld naar speld, telkens de stof uitrekkend. Aan het einde van het elastiek heb je weer een stukje van 1.5 cm over wat je zonder uitrekken kunt vaststikken .

Zwangerschap - zwanger - zwangerschapskleding - diy - hack - naaipatroon - gif - elastiek vaststikken

Stap 12:

En tadaaa! De stof is gerimpeld, waarbij het voorpand nu even lang is als het achterpand. Je herhaalt het hele stuk (vanaf stap 9) voor de andere kant van het voorpand. Zodra je dat hebt gedaan kun je gewoon de instructies van je instructieboekje weer volgen.

Zwangerschap - zwanger - zwangerschapskleding - diy - hack - naaipatroon

Het resultaat is een strakke jurk, waar je buik perfect in past. Dit werkt ook met een t-shirt of een longsleeve van stretchstof, hoewel het wel kan zijn dat je deze even tot de heup moet verlengen. 

Zwangerschap - zwanger - zwangerschapskleding - diy - hack - naaipatroon

Naast deze vrolijke jurk met pepertjes (m'n zusje kreeg zelfs complimentjes van de leerlingen die ze lesgeeft dat ze er zo mooi uitzag in deze jurk!) heb ik nog twee versies voor haar gemaakt, in zachte modal jersey.

Zwangerschap - zwanger - zwangerschapskleding - diy - hack - naaipatroon

Deze versie is gemaakt van de blauwe + grijze modal jersey, en heeft korte mouwen. Ik heb de naadtoeslag vastgestikt met een tweelingnaald, om de jurk echt een t-shirt vibe te geven.

Zwangerschap - zwanger - zwangerschapskleding - diy - hack - naaipatroon

Ik heb ook nog een roze variant gemaakt. Dit was de eerste jurk die ik maakte voor m'n zus; het was toen nog wat kouder buiten, vandaar dat deze driekwart mouwen heeft.

Hopelijk heb je iets aan deze tutorial gehad, stuur me vooral een foto als je deze hebt gebruikt om zelf een jurk of shirt te maken. Ik ben heel benieuwd!

De prachtige foto's zijn gemaakt door Martine van Shoot and Write

Zwanger - zwangerschap - zwangerschapskleding - diy - hack - naaipatroon - pepers